Sarea în bucate

adică Sovata! Declar deschis și fără echivoc: sunt îndrăgostită de Ținutul Sării! Triunghiul Sovata-Praid-Corund este un triunghi amoros fericit. Cred că e singurul de acest fel. De obicei, în triunghiuri, amorul e pe bază de drame și dezastre și mereu cineva are de suferit. Ei bine, în acest triunghi Sărat nu suferă nimeni, dimpotrivă: atâta au de oferit încât eu, ca turist, mă simt răsfățata și copleșită de fiecare dată.

Poze și detalii numeroase, găsiți aici: Ținutul Sării

Orice îndrăgosteală e pe bază de fluturi în stomac, așa că hai să vă prezint fluturii care mă fac să dau galeș din gene când vine vorba de acest Ținut:

1. Combinația de aer Sărat cu aer de munte (Sovata)- prospețime, vitalitate! Relaxează la propriu sistemul nervos, asta înseamnă că plec odihnita si gata de planuri mari!

image
Sursa: uvisitromania.com

2. Lacul Ursu (Sovata)- Heliotermie, foarte bine îngrijit, ștrandul impecabil (singurul minus e că la ieșire nu au rampă Pt cărucior, doar la intrare- dar personalul e foarte amabil si sare in ajutor), apa mi-nu-na-tă! Cu Siluan am intrat în apa si cand avea 8 luni, și acum la 23 de luni. Cică e unicul de acest fel din Europa, așa că vă Invit să vă documentați  în plus pe Dr.Google si din cărți. Și da, chiar te ține la suprafață fără colac, saltea, sau alte cele! 🙂

3. Promenada și traseul ECO-Didactic Ursu- plimbarea zilnică e asigurata Pe lângă 7 lacuri, prin pădure , cu material urban de lemn (se încadrează perfect in peisaj), pasarele, pontoane, locuri de luat masa, Belvedere.  Totul impecabil, din nou! De la plimbări romantice pana la jogging(fiindca au si pista pentru alergare in jurul Lacului Ursu)

Sursa: calatoruldigital.ro
Sursa: calatoruldigital.ro

și terminând cu plimbări cu copiii mari si mici, toate gusturile sunt satisfăcute.

4. Arhitectura unităților de cazare (Sovata)- exceptând hotelurile Danubius, Făget si Aluniș, toate unitățile de cazare au Fațadele unitare: lemn mult, culori deschise. Te duce cu gândul la Austria. Prețuri la cazare, pentru toate buzunarele- de la 30 de RON/noapte/persoană pana la 400 RON/noapte/persoana.

5. Curățenia (Sovata)- stațiunea e foarte curată, și plina de flori. Cine o administrează o face foarte bine!

6. Salina Praid- cu toate facilitățile de care ai nevoie, imensă, curată, benefică sănătății. În Praid este si ștrand Sărat, si Muntele de Sare și ca cu fluturi exotici! Personal, Praidul ca stațiune nu mă încântă, mi se pare prea răsfirată si prea ca Felixul nostru: fara o poveste unitară. Dar Salina isi merita renumele!

7. Ceramica de Corund- sat liniar, cu ateliere meșteșugărești la sosea. Sunt mii de produse, foarte rare chinezăriile. Mi-ar fi plăcut să fie un sat cu o piațetă imensă unde sa fie atelierele- dar Așezarea este liniara. În schimb, varietatea produselor e fenomenală.

Sursa: artizanescu.ro
Sursa: artizanescu.ro

Vasul pentru limonada pe care l-am luat anul trecut, e priceless!

8. Drumurile bune! Drumurile bune! Drumurile bune!

9. Kurtos Kolacs- cel mai bun ever!!! Asa aluat perfect, niciunde altundeva.

10. În orice combinație vii, nu ai cum sa te plictisești! Activitati pentru copii, tineri si adulti, din plin! Parc de aventura, tiroliana, plimbări cu barca, trasee montane, bălăceală, trenuleț, mocăniță, lenevire, cicloturism, SPA!

Sursa: visitromania.ro
Sursa: visitromania.ro

În plus, zona mai are de oferit Muzeul Pălăriilor de Paie (să vedeți că au acolo și un record mondial!), salt safari, tratament medical pentru diferite afecțiuni- iar bazele de tratament sunt renovate la standarde europene!

Și anul trecut și anul acesta am ales cazare în Sovata. Anul trecut, dupa o saptamana, am rămas buimăcită de atâta frumusețe așa că anul acesta am plusat la două saptamani. Pentru noi, a fost formula câștigătoare 🙂

Ce aș modifica? Volumul muzicii de la terasele din centru: seara, pana la 23, se cântă. Fiecare terasa are un “cântăreț” sau formație, care se produc glorios in fiecare seara, la decibeli cam ridicați. Te plimbi sa-ți iei un lángos, un kurtos sau o Inghetata și treci amețitor de la “i loveee rock’n’roll” la “birtutu din pădureee eu beau vin și” ” pierdut buletin”. Eu diger greu amestecuri de genu’, bine ca dureaza doar de la 20:30 la 23. Partea bună? Fără manele.

N-o să-ți placă în Ținutul Sării dacă ești mai sensibilos la “Teșeig-Poftiți!” Da, se vorbește maghiara; da, sunt anunțuri bilingve; da, sunt o comunitate mixtă care fac treaba bună impreuna. Și da, stațiunea este concesionată unui maghiar care a atras Finanțări de milioane de euro, a adus lanțul Danubius Hotels in Sovata, a pus-o pe picioare și bagă bani (multi) in buzunarul statului român. Fain, nu? 🙂

Pentru mine, Sovata e bijuterie și mă bucur că o pot recomanda oricărui străin care vrea să ne viziteze țara. Și oricărui român care vrea să isi descopere țara.

Tot ce-mi rămâne de facut acum e să îi duc dorul până la anul, ceea ce va face revederea spectaculoasă!

Andrea ( cu o iubire sărată)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *