Energia noastra cea de toate zilele

E o seara obișnuita de joi. La noi in casa, veselie! Piticotul aleargă peste tot, in aer pluteste parfum de vanilie ( e de la prăjitura din cuptor)… Atmosfera zen e tulburata de următoarele cuvinte:

– Draga mea (aici cu sens profund ironic), cauți vreun ac?

-Ac?!?!

-Ca daca vrei sa cauți, sigur il găsești la câta lumina e la noi in casa, peste TOT!

-Lumina???

-Da, cred ca la noi si la palatul Versailles mai stau becurile aprinse NON-Stop, in toate camerele.

-Pai dragul meu ( tot cu sens profund ironic), chiar ma bucur ca te simti acasă ca la Versailles. Știi ca tu esti regele meu!

Hai ca asta cu regele l-a mai îmbunat. Intr-adevăr, la noi acasă becurile sunt aprinse mereu, in toate camerele. Asta ii cam provoacă neplăceri regelui. Si bucurii contorului, care se învârte de zor si deja stie pe de rost refrenul “Baga bani, bagă bani!” Ca sa fie treaba treaba, ii duc si o felie generoasa din prăjitura aburinda. Doar ca, uneori, lucrurile nu se rezolva cu o prăjitura, fie ea si extrem de delicioasa, si un zâmbet.

– Regino, ia stai langa mine sa îti povestesc eu putin despre lumina. Ai auzit tu vreodată despre eficientă energetica?

– Daca vrei sa imi ții iar o prelegere despre cum ar fi bine sa opresc becurile dupa mine, iti zic de pe acum: ai dreptate. Hai mai bine sa mâncam din prăjitura asta fabuloasa. Ce aici?

– Am întocmit un plan. Tot fabulos, ca prăjitura ta.

-Ce plan? Plecam in excursie? Sa nu-mi zici ca in sfârșit ai luat biletele pentru croaziera! Ooo, asta e super plan!

– Esti pe aproape. Cu planul asta, o sa reusim sa mergem in 3 croaziere, nu in una! Fii atenta la mine.

Deja chitaiam de bucurie. Pardon, chicoteam, fiindcă reginelor nu le este permis sa Chițăie, doar au maniere. Așadar, ma visez deja pe vasul de croaziera, înconjurata de mare, de soare, de personal amabil gata sa-mi satisfacă toate poftele. Si, tocmai cand ma gândeam ce bine imi sta cu un cocktail savuros, incep sa disting clar vocea regelui:

– Iubita, planul meu este pe doua flancuri: întâi vom diminua consumul de energie si apoi vom produce energie.  Scopul este sa îmbunătățim eficienta energetică a casei noastre. Dar, ca sa știm din ce poziție pornim, ii chem pe cei de la www.avizez.ro ca sa ne elibereze un certificat energetic. Asta este o evaluare a situatiei in care ne aflam. Ma urmărești?

-Da da. Pana acum nu vad croaziera. Dimpotrivă, presimt ca dam o grămada de bani pe noul tau plan.

-Certificat energetic ieftin, asta găsim la Enermed Impex SRL. Stai liniștita ca m-am informat eu bine inainte sa concep planul. Ajungem si la croaziera. Cu certificatul obținut, pornim măsurile de diminuare a consumului energetic existent.

-Cum!?! Ca doar la fel voi folosi mașina de spălat, frigiderul, televizorul, prizele…

-In primul rand, înlocuiesc toate becurile din casa cu becuri economice. Prizele le pun cu decuplare automata. Electrocasnicele pe care le avem sunt deja din clasa celor care consuma putina energie. Totuși, daca ne mai achiziționam altele in viitor, am eu grija sa fie din clase superioare de consum. Partea mai provocatoare este cea legată de izolația termică a casei, dar am găsit oamenii potriviți. Trecem pe geamuri termopan, vom izola pereții cu polistiren si vata minerală. Chiar si pentru acoperiș sunt soluții de izolare termică.

-?!?!? si tu zici ca dupa asta mai mergem in croaziera… Cand toate astea costa o grămada de bani…Adio val, mare, soare!

-Ca sa producem energie electrică facem in felul următor:

-Ia stai stai stai. Deja sunt năucă. Da’ cine suntem noi draga, Electrica?? Cum sa producem?

-Pun panouri foto-voltaice si producem curentul electric de care avem nevoie pentru consum. Cu pompele de caldura rezolv partea cu frig si cald in casa. Iar apa calda o S-o avem de la panoul radiant si curent electric, iarna. Asaaaaa, a mai rămas ceva?

-Croaziera! Zău ca sunt suparata! Puteai sa-mi zici de la inceput ca 3 ani nu mai ieșim niciunde ca ne dam toți banii pe planul tau de a ne transforma in împărăție autonoma. Tu si Ținutul Secuiesc.

-Ei, hai ca pe termen lung vom economisi foarte multi bani, de asta spuneam ca vom pleca in 3 croaziere, nu in una singura. Pana schimb eu becurile si obținem certificatul, o sa ne învățam sa scoatem consumatorii din priza cand nu ii folosim: încărcătoarele de telefon, tableta, radioul. Vin cei de la Enermed Impex sa ne faca Audit energetic si mai departe ma ocup eu de tot. Ai înțeles? Ce zici, ne băgam?
image

– Diminuare si producere. Avizez.ro. Casa verde. Împărăție Autonoma. 3 croaziere. Ne bagam!

 

Artciol scris cu drag si eficientă energetică pentru Spring SuperBlog2016!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *