Ascultarea

 

Un exemplu din “Inteligenta emotionala” a lui Daniel Goleman , pe care vreau sa il impart cu voi:  El era un inginer si in acea dimineata avea o intalnire cu vice-presedintele companiei. Scopul intalnirii era o scurta prezentare a unui proiect pe care il conducea si vice presedintele vroia sa vada ce rezultate au obtinut pana acum. Intreaga echipa era alaturi de el: toti muncisera ore in sir, saptamani intregi si erau foarte mandri de rezultatele obtinute.  Dupa prezentare, vice-presedintele spune: “e de tot rasul acest proiect! N-am sa aprob in veci asemenea munca!”

Inginerul s- a bloca: era furios si rusinat. Toata echipa a incercat sa-si apere munca si rezultatele dar dupa cateva minute sedinta s-a sfarsit pentru ca vice-presedintele a primit un telefon si a iesit de urgenta din sedinta.  In urmatoarele 2 saptamani, inginerul a devenit obsedat de cele spuse de vice-presedinte. Toate gandurile ii erau demoralizatoare, a abandonat proiectul si isi spunea ca oricum, toate ideile pe care le are nu valoreaza 2 bani. Se gandea ca e cazul sa demisioneze, desi i-a placut foarte mult timpul petrecut in acea organizatie.

Intr-un final, a stabilit o intalnire cu VP si i-a amintit acestuia cele spuse si efectul pe care acele vorbe l-au avut asupra lui si echipei. Apoi, a intrebat: “nu sunt sigur ce asteptari aveai de la mine. Presupun ca intentiile tale nu urmareau doar sa ma puna pe mine intr-o lumina proasta, aveai un scop legat de proiect, asa e?

VP era uimit! Nu a realizat ca vorbele spuse au avut asa un efect devastator. El, de fapt, credea ca munca inginerului si a echipei sale da rezultatele dorite, dar din cauza remarcilor nepotrivite si a plecarii sale de urgenta, toate s-au inteles pe dos. Si-a cerut scuze si i-a dat inginerului aprobarea de a continua proiectul.

Uneori, cand cineva ne transmite anumite informatii, nivelul de pe care primim informatia poate fi diferit: de la “deloc” catre “pe deplin”.  De cele mai multe ori, cei mai multi dintre noi presupunem ca persoana careia ne adresam ne si asculta. Cand evenimentele ulterioare sugereaza altceva, experimentam frustrare, uneori chiar tristete.

Ascultarea  mai este numita, in zilele noastre si abilitatea uitata.

Principala abilitate a unui coach este aceea de a asculta eficient.  In coaching , tu , in calitate de client, iti poti dezvolta aceasta abilitate. Singura conditie: sa vrei! 😉

 

Cu drag, Andrea, life coach.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *